Erica Kivelä

Erica Kivelä, sisustusarkkitehti & design lead

Moi kaikille, olen Erica. Tehtävänäni on kehittää ja couchata Tevellan suunnittelupuolta design leadinä. Olen sisustusarkkitehti ja palvelumuotoilija. Aloitin työni Tevellassa 2020. Viime vuosien aikana Tevellassa on panostettu voimakkaasti suunnittelun ja palveluiden kehittymiseen. Tämän myötä tiimimme vahvuuskin on kasvanut lyhyessä ajassa neljään.

Teemme erilaisia oivaltavia oppimisympäristöjä. Parasta tiimissämme on ilon kautta tekeminen, osaamisen monialaisuus ja toimeen tarttuminen.

Minun oma kipinäni kaikkeen muotoiluun, suunnitteluun, taiteisiin ja tutkimiseen on syttynyt varsin varhain lapsuudessa leikkien kautta. Olen tallannut monet kerrat talviaikaan varpaat jäässä hevostallin pohjakuvia lumihankeen aluesuunnitelmineen päivineen, jotta heppatouhut pääsivät käyntiin. Värikokeiluja on tehty luonnonkasveilla sekä istuttu tuntikausia piirtämässä satumaailmoja tai touhuttu nukkekodin parissa.

Sittemmin minusta tuli lukion jälkeen puuseppä, valmistuin Lahden muotoiluinstituutista sisustusarkkitehdiksi ja Lapin yliopistossa opiskelin palvelumuotoilua. Suunnittelun puolelta minulla on jo yli kymmenen vuoden kokemus.

Minua kiinnostavat ihmiset ja heidän toimintansa. Nautin tarkkailusta ja usein minut löytää tilasta kaiken keskeltä tai istumassa selkä seinää vasten sopivassa kohtaa. Tutkin, kyselen ja kuuntelen paljon. Olen tällainen ikuinen opiskelija ja optimisti.

Uskon, että huolella suunniteltu on puoliksi tehty. Suunnittelussa erilaisia työvaiheita on paljon, eikä yhtäkään kannata hypätä yli, sillä asiat kiteytyvät muotoonsa ihan joka vaiheessa. Suunnittelukohteissa on mukana useita asiantuntijaryhmiä, ja on tärkeää osata toimia yhdessä, koska päämäärä on aina yhteinen. Me kaikki kohdetta suunnittelevat tahot tarvitsemme paljon tietoa oman työn tueksi. On osattava kysyä ja jakaa oma osaaminen myös muiden käyttöön.

Suunniteltavasta asiasta on hyvä luoda kokonaiskäsitys. Suunnittelukohdetta tai suunnittelutehtävää voi lähestyä monelta kulmalta, ja usein on hyväksi tutkia aihetta mahdollisimman laajasti. Kun asioita alkaa laittaa yhteen on tärkeää katsoa kokonaisuutta asiakkaan kanssa tilanteen keskeltä. Näin on mahdollista poimia mukaan asiakkaalle oleellisimmat asiat, jotka suunnitelmin toteutetaan. Asiakkaan tukena oleminen ja ohjaaminen tilanteen keskellä on tärkeää, jotta asiat alkavat nivoutumaan arvojärjestykseen.

Suunnitelmia tehdessä niihin ratkaistaan valitut asiat – toki asiakasta kuunnellen, ohjaten. Mahdollisia ratkaisuja on yleensä useita. Suunnittelijan näkemys, kokonaisuuden hallinta ja asiantuntemus ovat asiakkaalle tässä kohtaa tärkeintä. Yhdessä tehden ratkaisuihin saadaan oivaltava ote.

"Antoisinta työssäni ovat ihmiset ja oppimisen mahdollisuudet."

Lopputuloksena suunniteltujen tilojen ja tilaratkaisuiden tulee tukea optimaalisesti käyttäjien toimintaa turvallisesti. Parhaimmillaan hyvin suunnitellulla kokonaisuudella luodaan osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja elämyksiä.

Urallani olen suunnitellut työympäristöjä, sairaalakohteita, koulu- ja päiväkotikohteita, urheiluhalleja, monitoimitaloja, ravintoloita ja yökerhoja. Olen myös suunnittelut kirjaston kalustuksen ja kongressikeskuksen osa-alueita sekä monia kiintokalusteratkaisuja erilaisiin tiloihin kodeista ammattilaboratorioihin.

Antoisinta työssäni ovat ihmiset ja oppimisen mahdollisuudet. Vaikka jokainen projekti menee yleensä tietyn prosessin lävitse, ympärillä olevat ihmiset tekevät niistä erilaisia ja innostavia. Kuten myös jokaisen kohteen uudet puitteet ja sen myötä oppimisen mahdollisuudet.

Meillä on asiakkaina ja yhteistyökumppaneina valtavan hienoja ammattilaisia ja tulevaisuuden tekijöitä. Arvostan suuresti, että minulla on mahdollisuus tukeutua, oppia ja ammentaa työhöni uusia ulottuvuuksia heiltä ja heitä varten.

Ympärilläni on upeita ammattilaisia, kunnianhimoisia ja sydämellä työtä tekeviä ihmisiä, jotka mahdollistavat tämän kaiken tekemisen asiakkaitamme varten. Opin joka päivä jotakin uutta myös tavoistamme tehdä. Se on kiehtovaa ja antaa paljon kehittämistyöhön.

Erica Kivelä

Minua innostavat erityisesti oppimistilojen akustisiin olosuhteisiin positiivisesti vaikuttavat tuotteet.

Tämän päivän nykyaikaisten oppimisympäristöjen äänimaailmaan täytyy kiinnittää erityisesti huomiota. Puheenerotettavuudella on sekä positiivisia että negatiivisia merkityksiä oppimistilanteissa. Melu ja äänien jälkikaiunta on epätoivottua, ihan samalla tavoin kuin työympäristöissäkin. Huonossa ääniympäristössä emme voi hyvin. Stressitasot nousevat, sydämen syketaso nousee, väsymme, olemme ärtyneempiä, keskitymme huonosti, suorituskyky heikkenee oppimisessa ja opettamisessa, olemme äänekkäämpiä.

Akustoivia ja huokoisia materiaaleja käytetään tilapinnoissa laajalti ja samoin vasta- tai taustaääni-järjestelmiä. Irtokalustamisen mahdollisuuksilla voimme vaikuttaa myös positiivisesti tilojen äänimaailmaan.

Tällaisia kalusteita Tevellan mallistossa ovat akustiikkalevyt, akustiikkaseinäkkeet, seinäkkeet ylipäänsä, tila tilassa -tuotteet, tekstiilimatot, linoleum-pöydän kannet, tilanjakajakalusteet, säilytinkalusteet akustiikkataustalevyin sekä verhoillut- ja pehmokalusteet.

Sen lisäksi, että irtokalustemaailmalla saadaan ääniä absorboitua, saamme kalusteilla ihmiset ryhmäytymään oikeisiin paikkoihin, saamme luotua yksin- ja ryhmätyöskentelylle erilaisia mahdollisuuksia ja paikkoja, saamme jaettua toimintaa eri alueisiin ja näin ollen hallitsemme opetustilanteista tilaan syntyvää äänimaailmaa. Irtokalustamisella saamme tuotua äänilähteiden luokse ääntä absorboivia pintoja.

Yksi yksittäinen suosikkini on Haban Grow upp -sarja. Se on valloittava luontoon kytkeytyvä kalustesarja, jolla voi toteuttaa pieniä tai suurempia kokonaisuuksia, joissa yhdistyvät harmoninen värimaailma ja orgaaniset pehmeät muodot vapaisiin eläviin kulmiin.

Sarjalla saa luotua varhaiskasvatuksen oppimisympäristöön vapaamuotoisen lasten tutkimista, leikkimistä ja mielikuvitusta tukevan visuaalisen ja elämyksellisen tilan. Lähde seikkailuun salaisen sisäänkäynnin kautta, tähyile puun alla kannon nokassa tuleeko sadetta, kurkista lasivitriiniin tehtyä lampimaisemaa pinnan alta, harjoittele tasapainoa, istahda itseksesi rauhoittumaan puumajaan tai riemuitse yhdessä kavereiden kanssa. Luonto ja seikkailu yhdistävät.


Erica työskentelee osana nelihenkistä Tevellan suunnittelijatiimiä. Lue sisustusarkkitehti Hanna Nissilän esittely ja Mia Salon esittely

Lue lisää oppimisympäristöjen suunnittelusta ja ratkaisuista.