Varhennettu kieltenopetus

Vieraan kielen oppimiseen voidaan tarjota mahdollisuuksia yhdistettynä monipuolisesti varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen erilaisiin arjen tilanteisiin ja oppimisen alueisiin.

Musiikki, tutut laulut ja lorut auttavat liikkeelle. Miltä kuulostaa elefanttimarssi englanniksi tai hyppynaruloru ruotsiksi? Niissä kylvetään siemeniä rohkealle vieraan kielenkäytölle.

Riimittelyt, sadut ja draama vievät matkaa eteenpäin.
Tuttujen satujen kuvat ruotsinkielisellä kerronnalla täydennettynä ovat jännittäviä. Kielitietoisuus lisääntyy. Aika jännää on myös se, jos vaikka eläinkäsinuket esittäytyvät ja kertovat mitä eläimiä he ovat. Kenties ruotsalaisia, vaiko ehkä englantilaisia? Käsitevarasto kasvaa.

Jonkun täytyy saada hyppiä ja pomppia taskullisesta nopasta löytyviä uusia ruotsinkielisiä sanoja, toisen tasapainoilla siniset, punaiset ja keltaiset lattiamuodot englanniksi ja kolmannen maalata koko hassun kuuloinen juttu käyttäen ”ruotsalaista punaista ja vihreää”. Kieltä voi oppia itselle mielekkäällä tavalla.

Tutuista muistipeleistä ja lottopeleistä löytyy kuvan lisäksi sana vieraalla kielellä ja pelatessa kuvat nimetään vieraalla kielellä. Sanavarasto karttuu ja kun kuvat liittyvät lasten arkeen ja mielenkiinnon kohteisiin, siirtyvät sanat peleistä huomaamatta arkikäyttöön. Mallioppimisen avulla tietenkin.

Ympäristöä koristellaan yhdessä lasten kanssa sanakortein ja kortteja hyödynnetään arjen tilanteissa. Kuullut sanat ja sanahahmot alkavat löytää toisiaan.

Teknologiaa ja robotiikkaa voidaan yhdistää tähänkin juttuun.
Äänitauluun on jännittävää äänittää kuvan taakse sana tai jopa lause vieraalla kielellä. Kukin etenee omaa tahtiaan ja toimii persoonansa mukaan. Meitä kun on niukkasanaisempia ja vuolaampia puhujia. Aika jännittävää on myös kuunnella äänitaulusta vaikkapa kaverin englanniksi äänittämä ohje pihaleikkiin.
BeeBot robotti voi seikkailla taskumattoon sujautetuista kuva-sanasta toiseen, vaikkapa etsien numeroita lukujonojärjestyksessä. Beebottia tulkkaa tietenkin lapsi kertoen vieraalla kielellä, missä ruudussa robotti kulloinkin kulkee. Matikkaa vieraalla kielellä huomaamatta.

Suullinen kielitaito painottuu ja rohkea puhuminen vieraalla kielellä on tavoite, mutta lapsethan tuppaavat innostumaan ja innostuessaan etenemään hurjin askelin. Aakkostaulut auttavat seuraavalle tasolle sitten kun kirjoittaminen vieraalla kielellä alkaa kiinnostamaan. Kielitietoisuus on edennyt sanahahmoista äänne-kirjain vastaavuuteen.

Onnea iloiselle yhteiselle kielimatkalle.

Varhennetussa kielten opiskelussa helposti hyödynnettäviä materiaaleja ovat esimerkiksi:
- pelit
- laulut ja sadut
- draamavälineet
- liikuntavälineet
- sanakortit ja tarinakortit
- teknologia ja ohjelmointi
- aakkoset, numerot, värit

Valintaa täsmääviä tuotteita ei ole.