Ideoita varhennettuun kieltenopetukseen ja ratkaisuja STEAM-opetukseen — Educassa kiinnostivat ajankohtaiset teemat

Tänä vuonna vietetään Educan juhlavuotta, Suomen suurin kasvatus- ja opetusalan näyttely järjestettiin jo 25. kertaa. Onnittelut neljännesvuosisataiselle Educalle!

Juhlavuotensa kunniaksi Educa ei säästellyt teemojen määrässä. Aiheiden kirjo oli valtava johtamisesta monilukutaitoon ja ammatillisesta koulutuksesta edunvalvontaan. Educa tarjosi myös kansainvälisille opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille suunnattua ohjelmaa. Moninaiset aiheet näkyivät asiantuntijapuheenvuoroissa ja paneeleissa sekä tietysti myös näytteilleasettajien esillepanossa. Se näkyi myös siinä, että yleisö oli varsinkin perjantaina hyvin kansainvälistä.

Tevellan osastolla käyneillä oli mielessä ajankohtaiset ja julkisuudessakin paljon puhuttaneet aiheet. Esimerkiksi varhennettuun kieltenopetukseen liittyvät käytännölliset vinkit ja tuotteet saivat monet jäämään osastollemme pitkiin keskusteluihin. Kun ensimmäinen vieras tai toinen kotimainen kieli tulee jo ekaluokkalaisten lukujärjestykseen, opettajat haluavat kuulla ja keskustella, millaisia ratkaisumalleja on tarjolla ja miten ratkaisut ovat toimineet.

Robotiikka kiinnostaa aina, joten ei ollut yllättävää, että LEGO Educationin uudelle SPIKE Prime -oppimisratkaisulle varattu osastokokonaisuutemme oli todella suosittu. LEGOn tuotteet ovat kaikille ennestään tuttuja, ja monilla opettajilla on kokemusta niiden käytöstä esimerkiksi tietotekniikan opetuksessa.

STEAM-opetukseen soveltuva, 5.–8.-luokkalaisille suunnattu SPIKE Prime kiinnosti erityisesti helppoutensa ja monipuolisuutensa tähden. Se kiinnosti myös siksi, että se osuu ikäryhmiin, joille ei aiemmin ole ollut tarjolla vastaavanlaista täsmäratkaisua.

Myös Makerspace-kärrymme ja uuden Maker-luokkapakkauksen ympärillä käytiin monia keskusteluita maker-kulttuurista ja värkkäilyn mahdollisuuksista oppilaiden innostamisessa ilmiöiden tutkimiseen.

Monia keskusteluita niin opettajien, hallinnon, yhdistysten, palveluntarjoajien kuin tuotetalojen kanssa leimasi se, että huomio oli kokonaisissa ratkaisuissa. Yhden hyvän alustan tämänkaltaisen keskustelun käymiselle tarjosi osastolla esittelemämme Tevellan ja Visu Kalusteen yhteinen luonnontieteiden opetukseen suunniteltu OppiLab-kokonaisuus.

Sen sijaan, että puhuttaisiin yksittäisistä tuotteista, esimerkiksi mikroskoopeista tai koeputkista, puhutaankin luonnontieteen opetuskokonaisuuksista, joihin toki kuuluu opetustilan kalusteet tarvikkeineen, mutta yhdistettynä erilaisiin tapoihin järjestää opetus, luokan ulkopuolella tapahtuvaan opetukseen, ilmiöiden tutkimiseen ja niin edelleen.

Kaiken kaikkiaan Educa oli hieno ja hyvin järjestetty tilaisuus. Minulle, joka olen vasta Tevellassa aloittanut, se oli mainio paikka tavata asiakkaita, kilpailijoita, kumppaneita – oppia heiltä ja heidän kanssaan!

Topi

P.S. Lue lisää LEGO Education SPIKE Prime -tuotteista täältä; https://www.tevella.fi/kasvatus-ja-opetus/kumppanit-ja-valmistajat/lego-education 
ja välineistä kielten oppimiseen täällä: https://www.tevella.fi/kasvatus-ja-opetus/tuotteet-ja-tilaus/kielet