Mäntylä-Snellman päiväkoti, Oulu


"Toiveena oli luonnolliset materiaalit sekä ergonomiset, turvalliset, muunneltavat ratkaisut, jotka mahdollistavat lasten leikin ja oppimisen tilanteet yksin tai ryhmänä."

Oulun Mäntylässä sijaitseva Mäntylä-Snellman päiväkoti toimii kahdessa rakennuksessa, joista päärakennus on museoviraston suojelema kulttuurihistoriallisesti arvokas talo, joka on alun perin valmistunut 1935.

Rakennuksessa on ollut vuosikymmenten aikana monenlaista toimintaa, mm. sotasairaala, lastensairaala, joulumerkkikoti, neuvola ja nuorisotilat. Tällä hetkellä kolmikerroksisessa yli tuhannen neliön rakennuksessa toimii ainoastaan päiväkoti, joka aloitti toimintansa 1983. Lapsia koko yksikössämme on noin 145 ja henkilökuntaa 30.

Kalustamiseen liittyvä kilpailutus tehtiin ns. ranskalaisena kilpailutuksena, jossa Tevellalla oli vain talomme piirustukset, toiveet ja tietysti reunaehtona myös raha, joka meillä oli käytössä. Rakennus henkii historiaa, ja alusta alkaen remontissa ja kalustamisessa oli lähtökohtana, että kaikki tehdään vanhaa kunnioittaen. Remonttia oli odotettu 12 vuotta, joten odotukset olivat suuret.

Kokonaisuus yhdestä paikkaa

Toiveena oli luonnolliset materiaalit sekä ergonomiset, turvalliset, muunneltavat ratkaisut, jotka mahdollistavat lasten leikin ja oppimisen tilanteet yksin tai ryhmänä. Tavaroitten säilytykselle piti myös saada toimivat ratkaisut. Talomme kalusteet on uusittu 99 prosenttisesti, koska vanhat olivat jo tulleet tiensä päähän.

Rakennus poikkeaa paljon perinteisistä päiväkotirakennuksista, mikä oli haaste rakentajille ja kalustajille. Itse aloitin yhteistyön Tevellan kanssa tutkailemalla ajatuksiamme ja toiveitamme yhdessä Sari Kärkkäisen, Tevellan edustajan kanssa. Hän kuunteli toiveitamme tarkasti ja perehtyi huolellisesti tarpeisiimme ja talon erityispiirteisiin. Koska vaihtoehtoja ja mietittävää on paljon, oli arvokasta, että apunamme oli henkilö, jolla on pedagoginen osaaminen tuotetietouden lisäksi.

Ratkaisevan tärkeää onnistuneen lopputuloksen kannalta oli se, että Tevella tarjosi kokonaisuuden. Kalusteiden lisäksi saimme kaikki toiminnalliset elementit, kuten vaikkapa kuutiot ja tunnelit, jotka mahdollistavat lapsen leikkiä.

Alkuvaiheen suunnittelun jälkeen laajensimme porukkaa siten, että päiväkotimme varajohtaja Teija Torkkola ja lastentarhanopettaja Tarja Mankinen tulivat mukaan suunnitteluun. Kokoonnuimme useamman kerran hiomaan ajatuksia. Lisäksi käsittelimme asiaa säännöllisesti myös yksikkömme omassa oppilashuoltoryhmässä.

Tilat kalustettiin pedagogisesti 

Päiväkodissamme on suuri määrä huoneita, isoja ja pieniä. Heti alussa lähdettiin siitä, että hyödynnämme niitä siten, että huoneet kalustetaan pedagogisesti, uusi vasu ja pienryhmätoiminta huomioiden seuraavin tiloin: veisto, roolileikki, taidehuone, musiikkihuone, satuhuone, rakenteluhuone ja olohuone, jonka yhteydessä ovat myös tutkimusnurkkauksen tilat. Olohuoneesta on tullut päiväkotimme sydän. Sinne lapset kokoontuvat aamuisin lukemaan kirjaa ja siellä pidetään lauluhetkiä. Olohuone on oikea monitoimitila. Lisäksi tietysti halusimme henkilökunnalle asianmukaiset taukotilat ja työhuoneen palavereille.

Talossa on paljon portaita, ja jo siitä meille syntyy oivallinen mahdollisuus liikkumiseen. Liikuntaan satsattiin myös paljon, meillä on liikuntasali ja toinenkin tila, jota voi käyttää liikuntaan ja muihin toimintoihin. Liikunnallisia välineitä on myös lapsiryhmissä ja tilavissa auloissa.

Päiväkotimme remontti alkoi tammikuussa 2017 ja loppui toukokuussa 2018. Kesä- ja heinäkuussa kalustimme talon valmiiksi vastaanottamaan lapset, jotka saapuivat päiväkotiin elokuun alussa.

Olin jännittänyt ennakkoon toimitusten aikataulussa pysymistä ja sitä, saadaanko kaikki tilattu hankittua. Kaikki onnistui loistavasti, ja jos jokin oli viallinen tai ei ollutkaan sellainen, mitä kuviteltiin, saimme tavarat vaihdettua muihin vaihtoehtoihin.

Kaiken kaikkiaan yhteinen matkamme on ollut hieno kokemus, ja päiväkodissamme työskentelee nyt tyytyväinen henkilökunta. Palaute lapsilta ja vanhemmilta sekä vierailijoilta on ollut positiivista.

Se lienee paras palkinto tehdystä suuresta työstä meille kaikille. Leikki- ja toimintavälineet vastaavat nyt tämän päivän varhaiskasvatuksen tarpeita.

Eija Salmi
päiväkodinjohtaja
Mäntylä-Snellman päiväkoti
Oulu

Tevella palikkasarja
Rakennus peruskorjattiin vuosien 2017-2018 aikana