Ideoita varhaiseen kielenopetukseen
Story cubes
323697_3
350315_1

Uuden opetussuunnitelman mukaisesti viimeistään vuoden 2020 alusta ovat kaikki ekaluokkalaiset päässeet aloittamaan varhaisen kielenopetuksen.

Kuten opetuksen ammattilaiset hyvin tuntevat, tietävät ja osaavat, opetus sisältää mm. pelejä, kuvia, lauluja, leikkejä, loruja, tarinoita, satuja, draamaa ja liikuntaa. Sosiaalisen median asiantuntevissa ryhmissä jaetaan viljalti kokemuksia ja vertaillaan tarjolla olevaa opetusmateriaalia.

Keskustelua on herättänyt myös se, mikä kieli varhaiseen opetukseen valitaan. Joillakin paikkakunnilla on ollut mahdollisuus valita useamman kielen kesken, toisilla valinnan varaa on ollut vähemmän.

Joissakin esi- ja alkuopetuksen ryhmissä on kartoitettu eri kieltenopetuksen mahdollisuuksia ja avattu kielien maailmaa lapsille kielisuihkuilla. Tämän jälkeen perheillä on ollut mahdollisuus vaikuttaa joidenkin kielten välillä, mikä niistä varhaiseen opetukseen valikoituu. Joissakin kouluissa on siten saatettu aloittaa englannin tai ruotsin sijaan saksa, espanja tai jopa kiina.

Kieleen sitoutumatonta opetusmateriaalia voi siten käyttää myös kaikkien eri kielien opetuksessa. Lisäksi ne soveltuvat hyvin myös esimerkiksi suomi toisena kielenä -opetukseen.

Tässä muutamia ideoita varhaiseen kielenopetukseen:

Teknologiaa ja robotiikkaa voi hyödyntää monella tapaa kielen oppimisessa. Esimerkiksi äänitauluun on jännittävää äänittää kuvan taakse sana tai jopa lause vieraalla kielellä. Katso myös äänitasku.

Blue-Bot-robotti voi seikkailla taskumattoon sujautetuista kuva-sanasta toiseen, vaikkapa etsien numeroita lukujonojärjestyksessä. Näin opitaan matikkaa vieraalla kielellä huomaamatta. 

Yksi lapsi hyppii taskullisesta nopasta löytyviä uusia sanoja, kun toinen tasapainoilee siniset, punaiset ja keltaiset lattiamuodot eri kielillä. Kolmas harjoittelee parin kanssa vieraskielistä ostostilannetta ruokatarvikkeiden kanssa.

Kieltä voi oppia itselle mielekkäällä tavalla, ja kaverin kanssa kielen opettelu on kahta hauskempaa. Samalla kehittyvät yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot, ja saadaan uusi kieli heti käyttöön.


Kirjoittajat: Katimari Seppänen, LO, Tevellan avainasiakaspäällikkö, ja Sari Kärkkäinen, LTO, Tevellan avainasiakaspäällikkö

Varhennetun kieltenopetuksen tuotteita

Katso kaikki tuotteet täältä