HABA Monza ja HABA Eläinpyramidi
El_inpyramidi
Monza

Pelitesti: HABA Monza ja Eläinpyramidi

HABA on saksalainen lautapelijulkaisija, joka on tunnettu laadukkaista lastenpeleistään. Tämä hyvä maine on rakentunut vuosikymmenten kuluessa, ja matkalle mahtuu monia klassikkopelejä, esimerkkeinä HABA Monza kahdenkymmenen vuoden takaa ja HABA Eläinpyramidi 15 vuoden takaa. Kumpaakin myydään edelleen kaupoissa, ja tämä jo kertoo, että näissä peleissä on jotain erityistä vetovoimaa.

Nyt testasimme nämä kaksi modernia lastenpeliklassikkoa, pelaajina me vanhemmat sekä lapsistamme 3- ja 9-vuotiaat. Formula-ajopeli Monza olikin meille ennestään jo hyvin tuttu, sillä se on oman hyllyn lastenpelilemppareita.

HABA Monza – kilpa-ajoa noppien ohjaamana

Monza-pelissä on pelilautana värikäs ajorata – Milanossa sijaitsevan esikuvansa mukaisesti. Lisäksi pelissä on kuusi eri väristä noppaa, joiden värisiä ruutuja on ripoteltu pitkin ajorataa. Jokainen pelaaja saa yhden puisen formulan liikutettavakseen, ja kisa voi alkaa.

Vuorollaan pelaaja heittää nopat ja liikkuu noppien värien mukaisesti. Pelin ytimenä on päättää, missä järjestyksessä kuusi värinoppaa kannattaa käyttää, jotta pääsee mahdollisimman pitkälle. Yksi noppa vastaa aina yhtä ruutua radalla. Liikkeen on suuntauduttava eteenpäin, ja reitin seuraavan ruudun on oltava kosketuksissa edelliseen. Ajoradalla on kolme kaistaa, joita saa vaihtaa, kunhan samalla menee eteenpäin. Reitillä olevat renkaat estävät liikkumisen ihan niin kuin oikeassakin autokilpailussa.

Kun ensimmäinen pelaaja pääsee maaliin, pelataan kierros loppuun. Maaliin päässeistä viimeisellä kierroksella vähiten noppia käyttänyt voittaa formulakisan.

HABA Eläinpyramidi – eläinten pinoamista varo-varovasti

HABA Eläinpyramidi on hyvin erityyppinen peli kuin Monza: molemmat pelit mahtuvat siis helposti samaan pelihyllyyn. Eläinpyramidissa pääosassa on näppäryys, kun pelaajat kasaavat puisia värikkäitä eläimiä pyramidiksi pöydälle asetetun krokotiilin päälle. Jokaisella on aluksi seitsemän eri muotoista ja painoista eläintä: lammas, apina, pingviini, tukaani, siili, käärme ja kauluslisko.

Vuoron alussa pelaaja heittää noppaa, joka määrää montako eläintä ja millä tavoin pyramidiin on lisättävä. Vaihtoehtoina ovat 1 tai 2 eläintä, toisten pelaajien määräämä eläin, eläimen antaminen toisen asetettavaksi tai krokotiili. Krokotiilin kuva määrää, että saatkin asettaa eläimen pyramidin vierelle, jolloin pyramidi laajenee. Jos pyramidista putoaa eläimiä, joudut ottamaan 1 tai 2 eläintä itsellesi riippuen siitä, miten pahasti pyramidi hajosi. Lopulta ensimmäisenä eläimistään eroon päässyt voittaa pelin.

HABA Monza
HABA Eläinpyramidi

Mikä näissä HABAn peliklassikoissa vetoaa?

Kolmevuotiaamme on aivan ihastuksissaan Monzan pikkuformuloista. Eläinpyramidin teema on myös nappivalinta kohderyhmässään: hymyileviä eläimiä temppuilemassa. Ja kuten HABAn peleissä aina, komponentit – näissä peleissä autot ja eläimet – ovat todella laadukkaita ja kestäviä. Ne myös kutsuvat leikkiin: pelin jälkeen lähes poikkeuksetta pikkupelaajamme haluaa jatkaa hetken komponenttien kanssa leikkien.

Säännöt ovat molemmissa yksinkertaiset ja helposti opittavat, mikä on lastenpeleissä tärkeää. Kolmevuotiaammekaan ei juuri kaipaa opastusta, kun muutama pelikerta on takana. Lyhyt 5–15 minuutin kesto on myös lasten pelille juuri sopiva. Jännitys ei ehdi nousemaan liian suureksi, joten mahdollisen tappion aiheuttama pettymyskin on pienempi. Lyhyttä peliä voi pelata vaikkapa muutaman erän putkeen, mikä usein tapahtuukin. Uudestaan, uudestaan!

Hyvässä lastenpelissä pääsee tekemään myös omia valintoja, vaikka tuurilla onkin iso osansa. HABA Monza on hyvin tuuripitoinen, mutta ei kuitenkaan puhtaasti tuuripeli: noppien järjestely haastaa pohtimaan omia valintoja ja opettaa suunnittelua. Haba Eläinpyramidi puolestaan on pitkälle taito- ja näppäryyspeli, mutta siinäkin on paljon merkitystä sillä, mihin ja minkä eläimen suunnittelee laittavansa. Tuurielementti puolestaan tasaa taitoeroja.

Pelikokemuksia

3- ja 9-vuotiaat pitävät molemmista peleistä, mutta paljon lautapelejä pelanneelle 9-vuotiaalle Monza alkaa selvästi olemaan jo liian tuuripitoinen ja helppo. Hän kuitenkin pelaa sitä pienempänsä kanssa innolla. Peli oli yksi hänen lemppareistaan vuosien ajan ennen koulun alkua ja ekaluokkalaisena. Monza onkin selkeästi nimenomaan lastenpeli, jota aikuinenkin pelaa lasten kanssa mielellään.

Pian neljä vuotta täyttävä kolmevuotiaamme osaa jo hyvin pelata Monzaa, jonka ikäsuositus on 5+. Olemme kuitenkin helpottaneet hahmottamista siten, että hän asettaa valitsemansa nopat radan ruutuihin, jolloin auton reitti on helpompi suunnitella.

Pian hän jo selviäisi ilman tätäkin apua, joten uskallan suositella peliä jo neljävuotiaasta ylöspäin, alkuun aikuisen kanssa ja opastamana. On mukava seurata, miten lapsi punnitsee eri vaihtoehtoja jo muutaman pelikerran jälkeen taitavasti.

HABA Eläinpyramidi puolestaan on peli, jota voi koko perheen kesken mielekkäästi pelata millä kokoonpanolla tahansa. Sekin on selkeästi lapsia ajatellen suunniteltu, mutta toimii hyvin myös perhepelinä kouluikäisten kanssa ja jopa aikuisten keskinäisessä peli-illassa. 3-vuotiaalla on kuitenkin selvästi vielä taitoeroa 9-vuotiaaseen ja aikuiseen nähden, sillä eläinten asettaminen vaatii keskittymistä ja hienomotorisia taitoja.

Eläinpyramidin virallinen ikäsuositus on 4+, mutta todennäköistä on, että pienimmillä voi olla isompiin nähden vähän takamatkaa, vaikka neljä vuotta olisikin jo plakkarissa. Parhaimmillaan peli on kuitenkin, kun pelaajat ovat taitotasoltaan suht saman tasoisia. Toki eläimillä voi rakentaa myös muuten vaan pyramidia yhdessä tai vaikka yksinkin, jos taitoerot tuntuvat vielä liian suurilta. Siinä samalla taidot kehittyvät, ja oikeastaan puuha on aika koukuttavaa.

Meidän perheessämme näitä kahta peliä pelataan vielä todennäköisesti ahkerasti monta vuotta. Kumpi tahansa tai vaikka molemmat peleistä ovat varmoja valintoja lähes mihin tahansa pelikokoelmaan, niin monet lapset ovat näitä pelanneet ja hyväksi havainneet meidän lisäksemmekin.

Kenelle

  • Autofanille tai eläinten ystävälle
  • Lastenpelikokoelman peruspilareiksi kotiin tai lapsiryhmään
  • Monza 4–10-vuotiaille, myös aikuisen kanssa pelattavaksi
  • Eläinpyramidi 4-vuotiaasta ylöspäin, jopa aikuisille keskenään
  • Eläinpyramidi myös hienomotoriikan harjoitteluun

Kirjoittaja: Koko perhe pelaa -bloggaaja Mirva. 

HABA-pelien ohjeet

Jos sinulla on kadoksissa peliohje HABA Eläinpyramidi tai Monza-peleihin, löydät ohjeet peleihin tuotesivulta "lisämateriaalit"-osiosta. Katso esimerkiksi Eläinpyramidi-pelin ohje.

TUTUSTU PELEIHIN