Varhaiskasvatuksen oppimisympäristöt

2020_p_iv_koti-esikoulu_Merij_rvi_190_1_

Millainen on hyvä oppimisympäristö varhaiskasvatuksessa?

Hyvä oppimisympäristö varhaiskasvatukseen syntyy yhdessä lasten kanssa luoden ja ideoiden. Hyvä oppimisympäristö innostaa lasta leikkiin, liikkumaan ja erilaisiin peleihin, mutta toisaalta muuntuu tarpeen mukaan rauhalliseksi satuhetken tilaksi. Hyvin toteutettu oppimisympäristö vahvistaa myös lasten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta. Lasten tekemät työt ja ideat saavat tulla näkyviin oppimisympäristössä, jolloin tilat vahvistavat lasten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta.

Varhaiskasvatuksen oppimisympäristöjen tavoitteena on tukea lasten kasvua ja oppimista sekä vuorovaikutus- ja tunnetaitojen kehittymistä. Oppimisympäristöllä tarkoitetaan sekä sisätiloja, että niissä käytettyjä kalusteita ja tarvikkeita, kuin luontoa, leikkipuistoja, kirjastoja tai vaikka museoita.

Oppimisympäristön suunnittelu ja toteutus

Sekä uuden oppimisympäristön suunnittelussa, että vanhan kehityksessä tulee ottaa huomioon mm. tilojen muunneltavuus, ergonomia, vastuullisuus, ekologisuus, turvallisuus, valaistus ja akustiikka. Tevellalla on vuosikymmenten kokemus oppimisympäristöjen suunnittelusta sekä kalustamisen, että varustamisen näkökulmasta. Asiantuntijoihimme kuuluu sekä varhaiskasvatuksessa työskennelleitä henkilöitä, että tilasuunnitteluja tehneitä sisustusarkkitehteja. Päiväkodin ryhmähuoneet ja pienryhmähuoneet suunnitellaan niin, että tilat mahdollistavat monenlaisen varhaiskasvatussuunnitelman mukaisen toiminnan.

Ryhmätilat

Ryhmätilaan voidaan kokoontua ruokailemaan, ja siellä leikitään ja pelataan, tutkitaan ja harjoitellaan kädentaitoja. Korkealaatuiset pöydät ja tuolit ovat näiden tilojen tärkeitä kalusteita. Pöytä- ja tuolipaikkojen lisäksi tarvitaan runsaasti säilytystilaa leikki- ja toimintavälineille.

Lapsen päivään kuuluu rauhoittumisen ja levon aikaa. Lepotilan perustan muodostavat kaappisängytpatjoineen ja petivaatteineen. Tärkeitä lepotilan kalusteita ovat helposti siirreltävät, mukavat lattiatyynyt sekä sohva tai nojatuoli. Lisäksi lepotilaan tarvitaan säilytysratkaisutleikkivälineille ja kirjoille. Lepotilojen kalustevalinnoissa huomioidaan lepohuoneen monipuolinen hyödyntäminen. Lepoaikojen ulkopuolella tilaa käytetään usein pienryhmätoiminnassa tai liikuntapaikkana.

2020_p_iv_koti-esikoulu_Merij_rvi_013

Liikunta ja leikki

Liikunta on keskeinen osa päiväkodin jokapäiväistä toimintaa. Siksi päiväkodin tila- ja kalusteratkaisuissa huomioidaan monipuolisesti liikuntamahdollisuudet. Liikuntasali voi myös muuntua juhlakäyttöön tai tapahtumapaikaksi. Liikuntakalusteiden helppo siirreltävyys ja välineiden säilytys onkin keskiössä tuotevalinnoissa.

Värikkäät ja helposti liikuteltavat pehmopalikat muotoutuvat monenlaisiin liikunta- ja leikkituokioihin ja antavat tilaa lapsen omille valinnoille. Päiväkodin liikuntakalusteita voivat olla myös esimerkiksi puolapuut, kiipeilyseinät ja -telineet sekä erilaiset tasapainolaudat.

Kalusteiden avulla voidaan innostaa myös leikkiin. Leikkitilan kalusteet, sisustus ja tekstiilit yhdessä leikkivälineiden kanssa muuntuvat monenlaiseen virikkeelliseen toimintaan. Kuvan Tevella Malla -sarjan leikkikeittiökalusteiden materiaalit ovat korkealaatuisia. Leikkikeittiön kalusteiden rungot ovat tukevaa melamiinia. Vetimet, hanat ja saranat ovat metallisia. Saranat ovat hidastavia, mikä tuo turvallisuutta.

Välineet

Varhaiskasvatussuunnitelmaa tukevat välineet ovat kalusteiden lisäksi yhtä lailla osa oppimisympäristöä. Asiantuntijamme auttavat sinua myös välinehankintojen suunnittelussa, olipa kyseessä sitten lelut, pelit, liikunta-, askartelu-, teknologia- tai vaikka STEAM-tuotteet. Apunasi ovat myös erilliset varustamisen tuotelistat, joihin olemme koonneet varhaiskasvatuksen eri osa-alueiden perusvälineistöä helposti selailtavaan ja tilattavaan muotoon.

2020_p_iv_koti-esikoulu_Merij_rvi_104
2020_p_iv_koti-esikoulu_Merij_rvi_103

Palvelumme

Suunnittelemme, toteutamme ja kehitämme päiväkotien ja koulujen oppimisympäristöjä ja muita julkisia ja yksityisiä tiloja, joissa leikitään ja opiskellaan, viihdytään ja vietetään aikaa.

Suunnittelutyömme kädenjälki ja Tevellan tuotteet näkyvät myös monissa muissa julkitiloissa, kuten kunnan monitoimikeskuksissa, leikkipuistoissa, neuvoloissa, liikuntapaikoilla, seurakunnan toimitiloissa sekä esimerkiksi kauppakeskusten, hotellien ja matkustajalaivojen leikkitiloissa.

Uuden kohteen suunnitteluprojekteissa asiakkaan kanssa työskentelee työryhmä, jossa on mukana sisustusarkkitehtien lisäksi suunnittelijoita ja tuotevalikoiman kehittämisestä vastaavia henkilöitä. Ymmärrämme hyvin asiakkaan arjen ja tarpeet, sillä Tevellan asiantuntijoista moni on toiminut aiemmin kasvatuksen tai opetuksen tehtävissä.

Haluatko kuulla lisää?

Olipa kyseessä sitten uuden kohteen suunnittelu, tai vanhan kehitys, ota yhteyttä oman alueesi avainasiakaspäällikköön, niin jutellaan ja suunnitellaan yhdessä! Löydät yhteystiedot tältä sivulta.

Referenssejä

Isokuusen päiväkoti ja koulu - kalustus ja varustus

Heikinharjun Luontokoto, STEAM-välineet

Search engine powered by ElasticSuite