Minun ensimmäinen pelini – Työmaa

Pelitesti: HABA Minun ensimmäinen pelini – Työmaa

HABAn Minun ensimmäinen pelini -sarja on meille ennestään tuttu, ja pitkäaikainen suosikkimme pienten ensipeleistä onkin Minun ensimmäinen pelini – Hedelmätarha. On kiva, että ihan pienille tehdään lautapelejä, joiden komponentit ovat laadukkaita ja turvallisen kokoisia sekä käteen sopivia. Myös säännöt ovat HABAn ensipeleissä simppeleitä ja sopivat lautapeleihin tutustumiseen.

Nyt HABA Minun ensimmäinen pelini -sarjaan on tullut uutuutena Työmaa, ja jo kannesta näkee, että nyt ollaan kohderyhmää kiinnostavan sisällön äärellä. Kannen kurkistuikkunasta nimittäin näkyy kippiauto. Meilläkin asustaa innokkaita työkonefaneja, joten oli mukava päästä kokeilemaan pelisarjan uutta tulokasta. Pelaajina meillä ovat 3-vuotias ja 1,5-vuotias sekä me vanhemmat.

Kuvion tunnistusta ja muistipeliä

Pelissä on tarkoituksena rakentaa puupalikoista talo: perustukset, seinät, katto ja piha. Rakennussuunnitelma kertoo mitkä materiaalit ja rakentaja kyseisessä vaiheessa rakentamiseen tarvitaan. Nämä tietyt laatat tulee löytää rakennuskartiolaatoista, jotka on levitetty nurinpäin pöydälle. Erikoisuutena on, että laatat ja rakennusmateriaalit kuljetetaan paikoilleen ihan oikean lelukippiauton avulla.

Käytännössä omalla vuorolla kurkataan yhden rakennuskartiolaatan alle, ja mikäli sen kuva on samanlainen kuin etsitty kuva, viedään laatta paikoilleen kypäräpäisen rakennusjohtaja Bruno Karhun luo. Mikäli kyseisen vaiheen kaksi rakennuskartiolaattaa ovat nyt paikoillaan, voidaan tätä rakennusvaihetta vastaava palikka hakea säilytysalueelta ja rakentaa rakennustyömaalle. Jos rakennuskartiolaatta ei ole oikeanlainen, se käännetään takaisin nurinpäin. Sitten on toisen pelaajan vuoro ja etsintä jatkuu.

Kun rakennussuunnitelman mukaiset kahdeksan rakennuskartiolaattaa on löydetty ja sen myötä kokonainen talo rakennettu työmaalle, on peli voitettu.


Yhteistyössä rakentaen

HABA Minun ensimmäinen pelini – Työmaa on yhteistyöpeli, eli siinä toimitaan ja voitetaan yhdessä. Yhteistyöpelit ovat pienten kanssa mukavia, kun peli etenee yhteisten valintojen ja pohdinnan kautta. Myös häviäminen tapahtuu yhdessä ja on siksi helpompaa.

Työmaassa ei ole kuitenkaan mahdollisuuttakaan hävitä, eli ennemminkin kyse on yhteistoiminnallisesta ohjatusta leikistä kuin pelistä. Työmaa-peli päättyy aina siihen, että talo on lopulta onnistuneesti rakennettu.

Pelielementtejä on kuitenkin paljon: liikennekartiokortteja etsitään vuorotellen ja pelin sääntöjen mukaisesti, tietyssä järjestyksessä. Häviämismahdollisuuden puute ja sen myötä jännityksen puute ei tunnu kolmevuotiastamme vielä haittaavan lainkaan, mutta vähän isommalla lapsella se olisi toki olennainen osa pelikokemusta, ja jää tässä puuttumaan. Silloin onkin aika ottaa ensipelin kaveriksi jo muita pelejä.

Leikin iloa kaikista pienimmille

Auto on lapsista kertakaikkisen kiehtova. 1,5-vuotiaamme on pelin 2-vuoden ikäsuosituksen alapuolella, mutta ajelee kyllä autolla mielellään. Sekä puiset rakennusmateriaalit että liikennekartiolaatat kulkevat auton kyydissä mukavasti. Pelin ohjeissakin yhtenä pelitapana on mainittu vapaa leikki. Rakennusmateriaaleja voi kuskata pelialustojen välillä ja tutkailla mitkä värit ja muodot alustoilla vastaavat materiaaleja.

Vapaan leikin mahdollisuus helpottaa myös pelin sopivuutta kaikista pienimmille pelaajille: lapset oppivat pelitaitoja eri aikaan, ja onkin vaikea ennustaa minkä ikäisenä peli tarkalleen sääntöjen mukaan onnistuisi. Siihen asti voi kuitenkin pelin kanssa leikkiä ja osasia tutkia leikin ohella, pikkuhiljaa ohjaten pelin sääntöjen suuntaan. Peliin voi hyvin alkaa tutustua heti, kun komponentit eivät enää mene suuhun.

3-vuotiaan kokemuksia

Peli onkin hyvin erilainen lapsen iästä ja pelitaidoista riippuen: Kolmevuotiaamme pelaa peliä mielellään jo sääntöjen mukaisesti. Hän kuitenkin myös tykkää leikkiä pelaamisen jälkeen pelin komponenteilla ja rakentaa taloa.

Kun peli sellaisenaan sujuu jo hyvin, voi peliä vaikeuttaa lisäämällä hämäykseksi rakennuskartiolaattojen joukkoon lintulaattoja, jolloin väärien vaihtoehtojen määrä lisääntyy. Tällöin peli hiukan myös pitenee.

Vapaaseen leikkiin tulee pelin myötä lisää syvyyttä, kun osat ja niihin liittyvät termit tulevat pelin tarinan myötä tutummiksi. Kolmevuotiaamme osaakin jo puupalikoista taloa rakentaessaan kertoa: ”Ensin laitetaan nämä perustukset tähän ja sitten muurataan seinät”. Aikuisen ei tarvitse keksiä pelille tarinaa itse, vaan se löytyy ohjekirjasta. Tarinassa kerrotaan mm. miksi betoniauton rumpu pyörii, mistä laasti tehdään ja miten kattotuoli rakennetaan. Sieltä voi poimia lapsen iän ja kiinnostuksen mukaan yksityiskohtia kerrottavaksi.

Ajattelin, että paljon pelannut 3-vuotiaamme olisi jo kasvanut tästä ensipelivaiheesta yli, mutta HABA Työmaa olikin juuri sopiva hänelle. Odotan kuitenkin erityisesti, että 1,5-vuotias vähän kasvaa ja pääsee tämän pelin avulla harjoittelemaan pelaamista.

Uskon, että saamme hyvät yhteispelit molempien kanssa aikaiseksi jo vuoden päästä. Pelin teema innostaa varmasti isompaakin pelaamaan pienempänsä kanssa, vaikka muuten olisikin jo siirtynyt isompien peleihin.

Värikkäät siilit
Minun ensimmäinen pelini Työmaa paketin sisältö

Parasta

  • Laadukkaat osat
  • Leikkikäyttöön sopiva kippiauto
  • Puisista palikoista oikeasti rakentuva talo
  • Tarinallisuus
  • Yhteistoiminnallisuus

Kenelle

  • 1,5–4-vuotiaalle
  • Autofanille ensipeliksi
  • Aikuisen ja lapsen yhteispeliksi
  • Pelitaitojen harjoitteluun

Kirjoittaja: Koko perhe pelaa -bloggaaja Mirva.