Pinja painokoira koulussa

Kesäiset terveiset Ruotsista!

Lukuvuosi alkaa olla pian taputeltu ja ajatukset pian alkavassa kesälomassa. Ennen koulun oven sulkemista on kuitenkin hyvä katsoa vielä hetkeksi taaksepäin ja miettiä kulunutta lukuvuotta.

Millaisena tulen muistamaan menneen lukuvuoden? Uskallan veikata, että monella tulee ensimmäisenä mieleen tasapainoilu korona-arjessa, käsidesin kuivattamat kädet ja kasvomaskin hiertämät korvantaukset. Vuosi piti onneksi sisällään muutakin. Koulussamme panostettiin paljon oppilaiden liikkumiseen esimerkiksi lähiluonnossa tapahtuvien aamukävelyiden ja oppitunnit keskeyttävien taukojumppien muodossa. Myös muun muassa suomen kieltä harjoiteltiin liikunnallisilla ja toiminnallisilla tehtävillä, jotka tempaisivat oppilaat mukaansa. Tehtävät tulivat tehdyiksi ja asiat opituiksi liikunnan ohessa miltei vahingossa. Oppilaita innostettiin ja kannustettiin myös lukemaan. Helmikuu nimettiin lukukuuksi, ja oppilaat lukivatkin hurjia määriä kirjoja sekä kuuntelivat äänikirjoja.

Kuluneen lukuvuoden aikana aktivoiduin myös entistä enemmän Instagramin @enni_ope -tilillä ja jaoin opetukseen valmistamiani materiaaleja muille kollegoille. Samaan aikaan huomasin koko Instagramin opettajayhteisön toden teolla heränneen henkiin. Innostuin oppilaideni kanssa uusista opetusmateriaaleista, joita tuntui löytyvän kollegoiden jakamana tiuhempaan tahtiin kuin niitä ehti edes leikata ja laminoida!

Työskentelen Ruotsissa Upplands Väsbyn ruotsinsuomalaisessa koulussa. Korona-aika korosti Suomi-ikävääni, minkä vuoksi koin erityisen innostavaksi kuulua suomalaisten opettajien yhteisöön Instagram-tilini kautta. Pari viikkoa sitten kyselin tililläni millaisia materiaaleja, kirjoja tai välineitä opettajat toivoivat luokkiinsa. Vastauksia tuli laidasta laitaan, mutta kiinnitin huomiota, että monen muunkin opettajan vastauksissa toistui oma toiveeni painoleluista. Ilahduin kovasti, kun Pinja-painokoira matkusti Suomesta lentokoneella luokkamme allergiaystävälliseksi lemmikiksi.  Monet oppilaani ovatkin kovasti toivoneet, että hankkisin koiran, jonka sitten ottaisin mukaani töihin. Uskon että tämä yli 2kg painava lemmikki ilahduttaa ja rauhoittaa sitä sylissään pitäviä oppilaita heti kesäloman jälkeen.


Kirjoittaja Enni Oinonen eli Enni-ope on koulutukseltaan luokanopettaja ja erityisopettaja. Hän työskentelee Tukholman pohjoispuolella sijaitsevan Upplands Väsbyn ruotsinsuomalaisen koulun erityisopettajana luokilla 0-9. Ennillä on Instagramissa @enni_ope -tili, jonka kautta hän kertoo sekä arjestaan opettajana että jakaa valmistamiaan materiaaleja ilmaiseksi muille opettajille.

Pinja_painokoira_1