Tutustu keväisen luonnon ihmeisiin
AdobeStock_312411189_A

Tutustu keväisen luonnon ihmeisiin

Keväällä sää voi vaihdella laidasta laitaan. Yöllä voi olla reilusti pakkasta, mutta aurinko saattaa päivällä lämmittää niin, että räystäistä tippuu vesi. Voi sataa lunta, räntää tai vettä. Tuuli voi saada ilman tuntumaan talvisen kylmältä, vaikka pakkasta ei paljoa enää olisikaan.

Kuinka kylmää ulkona on? Mikä on tuulen nopeus? Olet ehkä kuullut joskus sanottavan, että tuuli lisää pakkasen purevuutta. Mitähän se voisi tarkoittaa? Mikä oli tällä viikolla kylmin päivä? Oliko aamulla kylmempää kuin iltapäivällä?

Vaikka kevät on vielä aluillaan, pihapiirissä lentelee ja livertelee jo paljon lintuja. Tutki kiikarilla, miltä linnut näyttävät. Tunnistatko bongaamiasi lintuja? Onnistuitko löytämään myös muita eläimiä, vaikkapa oravia tai pupujusseja?

Luonto on täynnä suuria ja pieniä ihmeitä. Oletko koskaan miettinyt, kuinka kylmää on lumi tai vesilätäkön vesi tai miltä lumihiutale näyttää suurennuslasin läpi katsottuna? Kuinka pitkä on pisin pihapiiristä löytyvä käpy tai suurimman puunrungon ympärysmitta? Tutki suurennuslasilla pajunkissaa, havunneulasta, puhkeamaisillaan olevaa silmua, puun pinnasta löytyvää jäkälää tai kurkista taskulampulla puun koloon.

Haasta kaverisi leikkimieliseen kisaan. Kuka onnistuu rakentamaan korkeimman lumiukon tai lumipallotornin tai pyörittämään suurimman lumipallon? Mitatkaa yhdessä lopuksi ja selvittäkää, kuka voitti kisan.