Vaakamallit

Mikä vaakamalli sopii parhaiten kullekin ikäryhmälle tai oppiasteelle? 

Punnitustarpeet, vaa’an kapasiteetti ja tarkkuus vaikuttavat suurelta osin vaa’an valintaan. Monia perusdigitaalivaakoja voidaan käyttää kaikenikäisille ja -tasoisille oppilaille, mutta kun oppilaat etenevät opinnoissaan, on hyödyllistä saada käyttöönsä kehittyneempiä laitteita, joissa on lisätoimintoja.  

Tevellalla on laaja valikoima digitaalisia vaakoja. Alla oleva taulukko auttaa oikean vaa’an valinnassa eri ikäryhmille ja oppiasteille. 

vaaka-taulukko

Yksinkertaiset ja helppokäyttöiset perusvaa’at ovat usein hyvä valinta lapsille ja opiskelijoille, jotka opettelevat punnitsemisen perusteita, punnitusyksiköitä, vaa'an kalibrointia, esineen punnitsemista ja tulosten kirjaamista. Perusvaa’at ovat pienikokoisia ja niiden käyttöönotto on yksinkertaista. 

Kun lapset opettelevat ensimmäistä kertaa käyttämään digitaalista vaakaa tai tutustuvat punnitsemiskäsitteisiin peruskoulussa, järkeviä valintoja ovat esimerkiksi tuotteiden 545072 ja 545218 kaltaiset vaa’at, joissa on runsaasti punnituskapasiteettia ja jotka näyttävät punnitustulokset grammojen tarkkuudella. Digitaalivaa’at 545215 ja 545216 tuovat lisää tarkkuutta punnituksiin. Tarjolla on myös ladattavia vaakoja, 545228 ja 545229, joiden akku voidaan ladata USB-kaapelilla. Nämä kompaktit vaa'at sopivat erinomaisesti peruspunnitustehtäviin, olipa kyse sitten kemian alkeiskurssista, ruoanlaitosta tai jopa pienten eläinten punnitsemisesta. Ne ovat yleensä kevyitä, kestäviä, helppoja kuljettaa ja puhdistaa.  

Kun oppilaat hallitsevat punnitsemisen perusteet, he voivat ottaa käyttöönsä keskitason tieteellisiä vaakoja, kuten 545203 tai 545219, joissa on enemmän ominaisuuksia ja joilla voi punnita pienempiä esineitä suuremmalla tarkkuudella. Sekä opetus- että tutkimuslaboratorioiden punnitustehtävissä saatetaan tarvita osien laskentatoimintoja tai koukkua vaa'an alapuolella tapahtuvaa punnitusta ja tiheysmittauksia varten. 

Analyysivaaoilla mitataan hyvin pieniä määriä mahdollisimman hyvällä tarkkuudella. Ne on tarkoitettu laboratoriotyöskentelyyn, ja niitä käytetään usein esimerkiksi kemian ja biologian aloilla. Analyysivaa’at ovat herkkiä ympäristönsä olosuhteille, minkä vuoksi analyysivaakojen mukana toimitetaan yleensä vetosuoja, joka suojaa vaakaa ja sillä tehtäviä mittauksia ulkoisilta häiriöiltä. Analyysivaakoja voidaan käyttää tiheyden määrittämiseen, prosenttipunnitukseen ja dynaamiseen punnitukseen. Tilastotoiminto on myös hyödyllinen opetusympäristöissä, sillä sen avulla käyttäjät voivat tallentaa punnitustietoja, kuten maksimi- ja minimiarvot, erotuksen ja summan, sekä laskea tulosten keskiarvon ja keskihajonnan. Korkeakouluopiskelijat käyttävät usein vaakoja luonnontieteiden syventävissä opinnoissa. Analyysivaa’at 545234 ja 545235 ovat ihanteellisia yliopistotason tiedeluokkiin ja laboratorioihin, mutta soveltuvat hyvin myös toiselle asteelle. 

Lukiossa ja toisen asteen ammatillisissa opinnoissa tuotteiden 545231 ja 545236 kaltaiset tarkkuusvaa'at tarjoavat edistyneitä sovelluksia opetussuunnitelmiin perustuviin kokeisiin. Kuten analyysivaa’at, myös tarkkuusvaa'at on tarkoitettu pienten määrien mittauksiin, mutta niiden kapasiteetti on suurempi kuin analyysivaaoissa ja luettavuus ulottuu kolmeen desimaaliin asti. Mittaustulokset eivät ole aivan yhtä tarkkoja kuin analyysivaaoissa, mutta tarkkuusvaakojen etuina on, että ne ovat riittävän tukevia, jotta ne voidaan ottaa mukaan kentälle ja muihin vaativiin ympäristöihin, niiden puhdistaminen on helppoa ja ne kestävät hyvin vuotoja, joten ne soveltuvat erinomaisesti esimerkiksi kemikaalien punnitsemiseen. 

_A051856