Myrsky korvassa

Myrsky korvassa -meluprojekti

Melu kouluympäristössä voi aiheuttaa levottomuutta, keskittymisvaikeuksia ja väsymystä niin oppilaiden kuin henkilöstönkin joukossa. Kuuloliiton Myrsky korvassa -projektin tarkoituksena on edistää viihtyisien, mukavien ja turvallisten ympäristöjen syntymistä.

Projektissa pyritään herättämään ajatuksia erilaisten äänien ja äänilähteiden vaikutuksista keskittymiseen, jaksamiseen ja terveyteen. Projektin nimen takana on ilmiö korvan aistinkarvasolujen lakoontumisesta melun seurauksena - aistinsoluille käy kuin viljalle myrskyssä, ne kaatuvat. Ääniaaltojen aiheuttamaa myrskyä korvassa on tärkeä välttää, aistinkarvasoluja kun ei voida korjata. 

Myrsky korvassa -projekti koostuu toiminnallisesta PowerPoint-esityksestä, jolla johdatellaan oppilaat aiheeseen sekä aiheeseen liittyvästä piirustuskilpailusta. Projekti on suunniteltu niin, että sen voi halutessaan toteuttaa yhtenä noin kolmen tunnin mittaisena tuokiona tai viikon mittaisena kokonaisuutena, jossa teemaa käsitellään myös eri oppiaineiden yhteydessä. Aineisto on maksuton.

Projektin sisältö: 

  • Aiheeseen perehdyttävä PowerPoint-esitys, jossa on mukana runsaasti keskustelua ja toiminnallisia osuuksia (osa 1) 
  • Ohjeistus esityksen läpikäymiseen ja vinkkejä toiminnallisten osuuksien toteuttamiseen (osa 2) 
  • Piirustuskilpailun toteuttaminen (osa 3) 

Projektin konkreettisena ja havainnollistavana osana toimivat ääniliikennevalot, jotka osoittavat valo- ja äänimerkkien avulla sopivan melun tason. Ääniliikennevalot ovat kokemustemme mukaan mielekäs ja toimiva tapa säädellä tilan melutasoa, mutta projektimme toteuttaminen ei edellytä valojen tilaamista.

Projektissa mukana olevat koulut voivat tilata Tevellasta ääniliikennevalot hintaan 95 € (+ alv.) normaalin 140 € (+ alv.) sijaan. Valoja tilattaessa on käytettävä koodia ”MELU21”. Koodi on voimassa 30.11.2021 saakka. Tutustu ääniliikennevaloihin.

Myrsky korvassa aineiston tilaaminen Kuuloliitosta:

Pääkaupunkiseutu: Esa Kalela, p. 041 536 5013, esa.kalela@kuuloliitto.fi

Jukka Rasa, jukka.rasa@kuuloliitto.fi

Länsi- ja Lounais-Suomi: Tuija Syväoja, p. 0400 802 668, tuija.syvaoja@kuuloliitto.fi

Oulun seutu: Taneli Ojala, p. 050 5670 748, taneli.ojala@kuuloliitto.fi

Pohjois-Suomi: Erkki Ahonen, erkki.ahonen@kuuloliitto.fi

Olethan yhteydessä, jos herää kysyttävää tai kaipaat tukea projektin toteuttamiseen. Olemme mielellämme apuna ja meihin voi olla yhteydessä hyvinkin matalalla kynnyksellä. Toivotamme oivaltavia hetkiä Myrsky korvassa -meluprojektin parissa!

Kirjoittaja: Kuuloliiton melukampanjan työryhmä

ääniliikennevalot