Logiikkajuna

Peliarvio: Logiikkajuna

Junateema on meillä lapsille mieleinen – onpa juna sitten lelulaatikossa, kirjassa tai oikealla rautatiellä. Nyt nelivuotiaamme testasi, miten junapulmien ratkaiseminen maistuu. Testissä oli Logiikkajuna Nathanilta, ikäsuosituksena 5–6 vuotta. Ensivaikutelma oli heti erinomainen: magneettiset vaunut toimivat samoin kuin tutuissa puujunaradoissa, ja kyytiin saa laittaa söpöjä eläimiä.

Logiikkajuna

Vaunut järjestykseen

Logiikkajuna-pelin laatikosta löytyy viisi värikästä junavaunua ja veturi sekä viisi eläinmatkustajaa: orava, pöllö, kettu, sammakko ja pesukarhu. Ideana on järjestää nämä värikkäät magneettiset junavaunut eläinmatkustajineen oikeaan järjestykseen. Tehtäväkortteja on 12, ja jokainen sisältää yhden pulman. Kortissa kerrotaan mitkä viidestä vaunusta ja viidestä matkustajasta ovat mukana kussakin pulmassa. Lisäksi tehtäväkortissa on vihjeitä oikeasta järjestyksestä.

Ensimmäisessä vihjeessä kerrotaan vaikkapa, että vihreä vaunu tulee veturin jälkeen, ja toisessa, että vihreä ja violetti vaunu ovat vieretysten. Vihjeitä yksittäisessä kortissa on 2–5 ja näiden perusteella pitäisi pystyä päättelemään oikea järjestys sekä vaunuille että matkustajille koko junassa.

Korttien tulkintaan ei tarvita lukutaitoa, sillä kaikki informaatio on kuvina. Kun ratkaisuehdotus on valmis, voi lopputuloksen tarkistaa itse kortin toiselta puolelta mallikuvasta. Tässä kohtaa aikuinen voi olla apuna käymässä pulman ratkaisua läpi.

Paikan käsitteitä ja avaruudellista hahmottamista

Peli toimii hienosti niissä hetkissä, jolloin lapsen olisi touhuttava hetki itsekseen: päiväuniaikaan, kun lähellä nukutaan tai esimerkiksi, kun aikuinen laittaa ruokaa, siivoaa tai lukee lehteä. Meillä on tällaisia hetkiä varten hylly, josta löytyy mm. muovailuvahaa, palapelejä, tarroja ja vesivärit. Logiikkajuna sopii samaan tarkoitukseen erinomaisesti. Lapsi saa puuhailla sopivan aikaa itsekseen, välillä tarkistellaan yhdessä, ja sitten taas uuden pulman kimppuun. Myöhemmin tarkistusvaiheessakaan ei välttämättä tarvita aina aikuista.

Pelin taustalla ovat puheterapeutti Gilit Metuki ja toimintaterapeutti Ronnie Manor. Heidän kokemuksensa näkyy myös pelin ohjeissa, joissa on mm. vinkkejä siihen, kuinka lapsen kanssa voi tutustua pelin materiaaleihin, miten pelisuoritusta olisi hyvä käydä läpi jälkeenpäin lapsen kanssa, ja millaista sanastoa peliin tutustuttaessa voisi harjoitella.

Järjestykseen liittyvästä sanastosta ainakin vasen ja oikea ovat nelivuotiaallemme vielä hankalia, mutta sen sijaan vieressä, välissä, ennen ja jälkeen jo sujuvat. Käsitteitä tulee pulmia ratkaistessa harjoitettua huomaamatta, samoin kuin avaruudellista hahmotuskykyä. Junan toisessa päässä on veturi, mikä helpottaa järjestyksen hahmottamista junaa kootessa, kun suunnat muuten ovat vielä haastavia.

Nelivuotiaan kokemuksia

Alkuun opettelimme pelin logiikkaa nelivuotiaan kanssa yhdessä, mutta pian muutamat ensimmäiset pulmat alkoivat sujua häneltä jo hyvin itsekseen. Tehtäväkortit ovat selkeitä ja niiden avulla lapsi pääsee tekemään hyvin itse, lähtien siitä mitä osasia pulman ratkaisemiseksi on otettava esille ja jatkuen aina vihjeiden tulkitsemiseen ja tarkastamiseen saakka.

Myöhemmät pulmat ovat vielä nelivuotiaallemme liian vaikeita, eli haastetta riittää vielä pitkäksi aikaa. Lasta ei kuitenkaan lainkaan tunnu häiritsevän, ettei hän saa vielä kaikkia pulmia putkeen ratkaistuksi, vaan hän tekee tyytyväisenä muutaman ja seuraavalla kerralla samat uudelleen. Jopa 9-vuotiaamme löysi 12 pulman joukosta yhden, joka osoittautui haastavammaksi. 12 pulmaa tuntuu kuitenkin hieman vähäiseltä määrältä. Ohjeessa sanotaan, että lisäpulmia voi tehdä itse.

Vaunut sopivat myös vapaaseen leikkiin. Orava, pöllö, kettu, sammakko ja pesukarhu ovat iloisen värisiä, selkeitä ja helposti tunnistettavia. 1,5-vuotiaskin leikkii isoveljensä kanssa junavaunuilla. Mihinköhän ne ovat matkalla? nelivuotias pohtii.

Kenelle

  • 4–7-vuotiaille junafaneille
  • Päiväkotiin, esikouluun, kerhoihin
  • Koteihin rauhallisiin hetkiin
  • Loogisen päättelyn ja avaruudellisen hahmottamisen harjoitteluun

 

Parasta

  • Magneettiset junavaunut
  • Upean väriset, puiset komponentit
  • Isot, selkeät ohjekortit
  • Lapsi pystyy ohjekorttien avulla tekemään itse

Kirjoittaja: Koko perhe pelaa -blogin pitäjä Mirva. Tutustu Mirvan blogiin.