HABA Timanttiponit – Pilvien pinoamispeli testissä

HABA Timanttiponit – Pilvien pinoamispeli testissä

Laadukkaista lasten lautapeleistään tunnetulla HABAlla on Timanttiponit-pelisarja, jonka pelit on pakattu vaaleanpunaisiin laatikoihin (erottuen HABAn tunnusmerkistä, kirkkaan keltaisesta laatikosta). Näissä peleissä seikkailevat suloiset yksisarviset pilvillä pomppien. Testasimme yhdessä 4-vuotiaan kanssa pelisarjasta pelin nimeltä Timanttiponit – Pilvien pinoamispeli. Mukana pelaamassa olivat myös hänen 10- ja 12-vuotiaat sisaruksensa.

Timanttiponit_-_Pilvien_pinoamispeli

Suloinen yhteistyöpeli – yhdessä kohti voittoa!

Pelilaatikosta paljastuu paljon kaikenlaista: viisi suloista yksisarvista, pinkkejä timantteja, eläimin ja herkuin koristeltu pelilauta, pilvilaattoja, puisia pilviä ja noppa. Pilvilaatat asetellaan ympyrään pelilaudan ympärille, ja peli voi alkaa.

Mistä oikein on kyse? Yksisarvisten pilvilinnassa on tullut ahdasta ja sitä pitäisi laajentaa. Tämä tehdään yhdessä toisten pelaajien kanssa, eli peli joko voitetaan tai hävitään yhdessä. Pelivuorolla heitetään noppaa, jonka mukaan liikutetaan pikkuponia. Tämän jälkeen toimitaan sen pilvilaatan mukaisesti, johon pikkuponi pysähtyy. Vaihtoehtoina on joko pilven tai yksisarvisen pinoaminen pilvilinnaan tai timantin asettaminen pelilaudalle. Pilvilinnaa rakentaessa pitää varoa, että linna ei sorru.

Voittaakseen pelin pelaajien on pilvilinnaa rakentaessa kerättävä 10 timanttia ja huolehdittava, että kaikki yksisarviset on myös pinottu linnaan. Aina kun pilvilinna sortuu, käännetään ympäri yksi pilvilaatta. Sen takaa paljastuu joko aurinko tai myrsky. Jos linna sortuu useasti, on riskinä, että myrsky nousee ja peli hävitään. Kolmannen myrskyn jälkeen peli nimittäin päättyy tappioon.

Osaatko rakentaa pilvilinnaa?

Pääosassa pelissä on pilvilinnan rakentaminen eli näppäryys. Näppäryyselementti on usein pienten lasten peleissä haasteellinen, koska lasten taidot kehittyvät eri tahtiin ja taitoerot ovat suuria. Lisäksi aikuinen-lapsi peleissä aikuinen on usein helposti taitavampi. Nyt on kuitenkin kyse yhteistyöpelistä, mikä saa pelin toimimaan erityisen hyvin aikuisen ja lasten yhteisenä pelinä tai eri ikäisten lasten pelinä – taitoerot eivät haittaa, eikä sillä kuka pilvilinnan kaataa ole lopputuloksen kannalta väliä. Myös tappio on helpompi käsitellä, kun se kohdataan yhdessä.

Monesti näppäryyspeleissä toivotaan toisen epäonnistumista – tässä pelissä sen sijaan on luontaista kannustaa toista pilvien asettelussa. Pilvilinnan rakentaminen ei ole liian vaikeaa, eikä yksi sortuminen vielä haittaa.

Vaikeustasoltaan peli on alle kouluikäisten, 3–6 vuotiaiden lasten peli, jota isommat lapset ja aikuisetkin voivat pelata hyvin mukana. Komponentit ovat kohtalaisen helpot pinota, eikä pilvilinna välttämättä sorru pelin aikana montaakaan kertaa. Lasten keskinäisissä peleissä tätä tapahtuu useammin, ja joudutaan jännittämään myös häviämistä. Kun pilvilinnaa on tovi rakennettu, voi aikuinenkin kyllä saada sen sortumaan, eli ihan itsestään selvää ei pilvien ja ponien pinoaminen aikuisellekaan ole.

Selkeä pelivuoron rakenne helpottaa pelaamista

Pelivuoron rakenne on selkeä: heitä noppaa, liikuta pikkuponia ja toimi sen pilvilaatan mukaisesti, johon poni pysähtyy. Pikkuponin liikuttaminen onnistuu helposti pienimmiltäkin pelaajilta, sillä nopasta voi tulla silmäluvut 1–3. Lisäksi nopassa on vaihtoehtona tähti, joka lisää peliin kevyen strategisen elementin. Pelaaja saa nimittäin tällöin vapaasti valita mihin pikkuponin liikuttaa, eli mitä vuorollaan tekee. Mille toiminnolle olisi tarve?

Vuoroissa on melko paljonkin vaihtelua: Mitä noppa näyttää? Mihin poni pysähtyy? Pitääkö minun asettaa suuri vai pienen pilvi? Vai asetanko ponin? Sainko timantin? Sortuiko pilvilinna? Jos sortui, mitä pilvilaatan alta paljastui?

Kaikki etenee kuitenkin äärimmäisen selkeästi, ja nelivuotias pystyy jo ensipelissä hetken opeteltuaan toimimaan symbolien mukaan itsenäisesti. Uskoisin vähän nuoremmankin pärjäävän hyvin mukana, joten Pilvien pinoamispeliä voisi hyvin kokeilla jo kolmevuotiaan kanssa, erityisesti jos aikuinen on pelissä mukana.

4-vuotiaan kokemuksia

Nelivuotiaamme tykästyi pelin teemaan, ja myös 12-vuotias isosisko ihastui yksisarvisiin. Hän onkin pelannut mielellään mukana. Peli on osoittautunut erittäin toimivaksi näppäryyspeliksi, ja vaikka 4-vuotias onkin usein se, joka linnan sortaa, ei se erityisemmin jää harmittamaan häntä, vaan lähdemme vaan kasaamaan linnaa uudelleen.

Pilvien pinoamispeliä on luontaista verrata Eläinpyramidiin, HABAn klassikkopeliin, jossa eläimiä kasataan toistensa päälle. Eläinpyramidia pelatessa ei ihan vielä saada 4-vuotiaan kanssa tasaisia pelejä, joten siinä mielessä Pilvien pinoamispeli on näistä kahdesta vielä hänen kanssaan mielekkäämpi. Eläinpyramidin eläimillä on kiva rakennella pyramidia muuten vaan, kun taas Pilvien pinoamispeli otetaan esiin nimenomaan pelitarkoituksessa. Timanttiponit – Pilvien pinoamispeli onkin näistä kahdesta selvästi helpompi, ja hyvä valinta, jos pelaajina on pieniä yksisarvisfaneja.

Parasta?

  • suloiset ja kestävät komponentit
  • taitoeroilla ei merkitystä
  • selkeät ja yksinkertaiset säännöt
  • sopivan lyhyt kesto (alle 15 minuuttia)

Kenelle?

  • yksisarvisfanille
  • alle kouluikäiselle ensipelistä seuraavaksi peliksi
  • perheen yhteisiin pelihetkiin, eri ikäisille lapsille
  • sääntöjen noudattamisen harjoitteluun
  • hienomotoristen taitojen harjoitteluun